Thursday, January 25, 2007

Vyjadreni odbornika.

Dobrý den,
milý vesmírný příteli.
To, co jste mi s kolegou Liborem Stetkou poslali, je skutečně zajímavé čtení. Z fyzikálního hlediska bych si k tomu dovolil napsat pár následujících řádků:
Elektromagnetická energie z vakua - naděje nebo fikce?
( komentář fyzika k pracem T.Beardena uvedeným na http://www.cheniere.org/ )
Je to moc pěkně a zajímavě napsáno, že by se tomu skoro chtělo věřit... S výhodami, které by to přineslo, lze jen souhlasit.
Avšak skutečnost je buhužel jiná - zatím se jedná jen o nepodložené doměnky a zbožná přání z oblasti sci-fi. Popsaná řešení buď nefungují, nebo jsou pro praktické získávání energie nepoužitelná.
Energie vakua (tzv."falešného vakua") byla možná dominantní na samém počátku vesmíru, ve fázi předpokládané inflační expanze vesmíru
( http://astronuklfyzika.cz/Gravitace5-5.htm ) .
Pokud by byla hustota energie vakua dostatečně velká, bylo by snad možno ji v principu získat třebas elektromagneticky mechanismem podobným jako je tzv. Blandford-Znajekův proces, navrhovaný pro extrakci energie z ergosféry rotující černé díry
( http://astronuklfyzika.cz/Gravitace4-4.htm ).I nyní jsou některé indicie pro existenci tzv. temné energie způsobující akcelerující expanzi vesmíru, která se dá interpretovat jako energie "poněkud falešného" vakua
( http://astronuklfyzika.cz/Gravitace5-6.htm#TemnaEnergie ) .
Avšak i kdyby tomu tak bylo, její hustota je zcela mizivá a nelze ji nijak získat v makroskopickém množství. Uspořádání s oscilujícím elektrickým obvodem s cívkami a permanentními magnety je zajímavým obvodem z hlediska slaboproudé elektroniky, avšak množství energie získané demagnetizací permanentního magnetu je velice malé, naprosto nesrovnatelné s uváděným příkladem získávání energie štěpením jaderného paliva.
V minulosti se objevila řada "úžasných vynálezů" na výrobu energie, některé byly dokonce patentované, avšak posléze se ukázalo, že to ve skutečnosti nikdy nefungovalo. Na nové, skutečně nečekané a revoluční způsoby získávání energie si asi naši potomci budou muset dlouho počkat. Zatím je reálná možnost zvládnutí termonukleární reakce (za asi 30-50 let)
( http://astronuklfyzika.cz/JadRadFyzika3.htm#Fuze ) ,
tokamak ITER, budovaný jako mezinárodní projekt v jižní Francii, by mohl být slibnou cestou.

RNDr. Vojtěch Ullmann, fyzik - http://www.astronuklfyzika.cz/

-

No comments: