Wednesday, May 30, 2007

Nahrada za Hubble telescope

NASA vystavuje model nového kosmického dalekohledu James Webb (JWST - James Webb Space Telescope) ve Washingtonu před Národním muzeem letectví a kosmonautiky (Smithsonian National Air and Space Museum). Model je ve skutečné velikosti.
JWST bude nástupcem již 17letého dosluhujícího HST. James E. Webb (7.10. 1906 - 27. 3. 1992) byl ředitelem NASA v době přípravy pilotovaných letů Apollo na Měsíc (1961 až 1968).
Rozměry nového dalekohledu JWST jsou 24 x 12 m a jeho segmentované zrcadlo má průměr 6,5 m, což je téměř 3krát více než Hubble (2,4 m). Bude se nacházet na vyšší oběžné dráze – 1,5 miliónu km (Hubble 614 km) v Lagrangeově bodě L2 soustavy Země - Slunce, kde jsou gravitační a odstředivá síla vyrovnány.
Aby nedocházelo k přehřívání a zejména aby jeho infračervené kamery mohly spolehlivě pracovat, bude opatřen účinným ochranným krytem proti slunečnímu záření. Cena projektu je 4,5 miliardy dolarů (94 miliard Kč).
Dalekohled JWST by měla do kosmu vynést v roce 2013 evropská raketa Ariane. Jeho životnost je naplánována na 10 let, ale astronomové doufají, že vydrží déle, nejméně tak dlouho jako HST. Do té doby by měl fungovat Hubblův kosmický dalekohled, proto NASA k němu na rok 2008 plánuje servisní misi raketoplánu.
Astronomové věří, že nový kosmický dalekohled James Webb získá ještě více informací o vesmíru, především o vzniku a formování mladých hvězd a dohlédne až k samému počátku vesmíru – Velkému třesku.
„Nepochybně potřebujeme mnoho větších dalekohledů. Časem se náklady vrátí, protože uvidíme zrození vesmíru,“ řekl Eduard Weiler, ředitel GCFC (Goddard Space Flight Centre).

v anglictine vice zde:
JWST

jen pro predstavu ctenare o "sile" dalekohledu:
Chandra can distinguish objects down to about 0.5 arc seconds in diameter, and the Hubble Space Telescope can distinguish objects as small as 0.1 arc seconds. For comparison, 1 arc second is the apparent size of a penny seen at a distance of 4 km (2.5 miles)!
-----------------------------------------------------------------------------------
Chandra dalekohled umi rozeznat s presnosti 0,5 uhlove vteriny,
Hubble dalekohled umi rozeznat s presnosti 0,1 uhlove vteriny,
pro srovnani 1 uhlova vterina predstavuje velikost mince viditelnou na vzdalenost 4km!
Novy dalekohled bude mit 3x vetsi zrcadlo! 6,5 m proti 2,4m Hubble
Dodavam, ze na rozdil od soucasneho deni ve svete, zde je patrny pokrok a je na co se tesit :-)

No comments: